Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, μέλη του ΣΥΝ Πιερίας

Article Author: Στ. Αποστόλου
Στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης με τον ευρωβουλευτή του Συνασπισμού Δημήτρη Παπαδημούλη, η εξαμελής αποστολή της Νομαρχιακής Επιτροπής Πιερίας, ταξίδεψε στις Βρυξέλλες, στα μέσα Οκτωβρίου, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από κοντά για την λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και για τα τρέχοντα ευρωπαϊκά προγράμματα και πολιτικές.
Στη διπλή συνάντηση ο ευρωβουλευτής ενημέρωσε την αποστολή για τη σημαντική δουλειά που τελείται στο κοινοβούλιο εκ μέρους του κόμματος της ευρωπαϊκής αριστεράς (ΚΕΑ), του οποίου μέλος και ο Συνασπισμός, τους τρόπους συμμετοχής των πολιτών, για ζητήματα της επικαιρότητας, όπως η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά και για τη γενικότερη πολιτική κατάσταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Συζητήθηκε ο ρόλος της Ε.Ε. στην ισχύουσα τάξη πραγμάτων, ενώ τονίστηκε από μέρους του Δημ. Παπαδημούλη η ανάγκη για «μια Ευρώπη, πιο ενωμένη πολιτικά, με πιο ισχυρή κοινωνική και περιβαλλοντική πολιτική, με δραστικά αυξημένο κοινοτικό προϋπολογισμό, χωρίς το ανεξέλεγκτο της ΕΚΤ, ενεργή και αυτόνομη απέναντι στα προβλήματα της παγκόσμιας ειρήνης με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και όχι στον δρόμο των ΗΠΑ, του μεγάλου κεφαλαίου και των λόμπι».
Στην ατζέντα της επίσκεψης περιλαμβάνονταν και η παράθεση, από μέρους της Ν.Ε. του Συνασπισμού, ζητημάτων που αφορούν τους πολίτες της Πιερίας, προς τον ευρωβουλευτή με σκοπό την κατάθεση ερωτημάτων προς το Κοινοβούλιο και την Κομισιόν.
Τα ζητήματα που ανέδειξε η εξαμελής αποστολή ήταν, η λειτουργία και η χρηματοδότηση του Εθνικού Κτηματολογίου σε συνδυασμό με την αναθεώρηση του άρθρου 24 του συντάγματος περί δασικών εκτάσεων, το ζήτημα της απώλειας αγροτικών επιδοτήσεων λόγω κακής διαχείρισης, το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο και η προστασία του Εθνικού Δρυμού, το ζήτημα των συμβασιούχων, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό της για την ανεξέλεγκτη καταπάτηση (ή ξεπούλημα) δημοσίων εκτάσεων με σκοπό τη χρήση τους από ιδιώτες ενάντια στο δημόσιο συμφέρον.
Η παρουσία του Συνασπισμού στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η πιο δραστήρια και ουσιαστική από ελληνικής πλευράς (σύμφωνα με τον απολογισμό της περιόδου 20.7.2004 έως 31.12.2007 αναφορικά με τις εκθέσεις και ερωτήσεις ανά ευρωβουλευτή, πληροφορίες www.syn-europe.gr και www.guengl.eu ), διασφαλίζει την απρόσκοπτη και εποικοδομητική επικοινωνία του έλληνα πολίτη με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κάνοντας δυνατή τη φωνή του, για προβλήματα που τον αφορούν αλλά και για μια Ευρώπη των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: