Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

SOS Ο αγροτικός κόσμος οδεύει στον αφανισμό του

Ο αγροτικός πληθυσμός μειώνεται, τα χωριά ερημώνουν. Ο ενεργός αγροτικός πληθυσμός μειώθηκε τα τελευταία χρόνια κατά 35%.
Κατά τις χρονιές εφαρμογής (’06,’07,’08) της νέας ΚΑΠ το αγροτικό εισόδημα παρουσίασε μείωση 10% .
Οι αγρότες εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής (καύσιμα, φυτοφάρμακα, λιπάσματα ,ζωοτροφές), της μείωσης ή της στασιμότητας των τιμών στον παραγωγό, δεν λένε πια «τι θα βγάλουμε φέτος» αλλά «πόσο μέσα μπαίνουμε».
Η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ενθαρρύνουν φαινόμενα «καρτέλ» στην αγορά (γάλα-κρέας) αντί να στηρίξουν συνεταιριστικές πρωτοβουλίες για την παραγωγή και διακίνηση τροφίμων.
Με την δραστική μείωση της καλλιέργειας καπνού και τεύτλων, με ευθύνη και των δύο μεγάλων κομμάτων, εκτός από την αποξένωση του παραγωγού από το προϊόν οδηγούν στην ανεργία χιλιάδες αγρότες και εργαζόμενους στη μεταποίηση.
Απαιτείται άμεσα ένα Εθνικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης με σαφείς στρατηγικούς στόχους:
· Να μειώσει τις δυσμενείς επιπτώσεις από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.
· Να κλείσει την τεράστια ψαλίδα τιμών μεταξύ παραγωγών-καταναλωτών, με καλύτερη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, ίδρυση των τοπικών αγορών των αγροτών σε μόνιμες θέσεις και καθημερινή τους λειτουργίας.
· Να δημιουργηθούν λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων.
· Η ΚΑΠ να γίνει βασικό πεδίο παρέμβασης της χώρας μας στην Ε.Ε. με σκοπό την ριζική αλλαγή της αύξησης της χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα και ανακατανομή κονδυλίων υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών και των μεσογειακών προϊόντων.
· Αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας (ποιοτικά προϊόντα ολοκληρωμένης και βιολογικής γεωργίας.
· Έλεγχος των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων και των αγροεφοδίων.
· Αύξηση στο 15% η επιστροφή ΦΠΑ (υπόσχεση της κυβέρνησης).
· Κατάρτιση του Μητρώου αγροτών .
· Επέκταση ασφαλιστικής κάλυψης (ΕΛΓΑ) ξεπερνώντας τις γραφειοκρατικές δυσκολίες με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
· Ενίσχυση του ρόλου της ΑΤΕ με αναστολή των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών.
· Άμεση στήριξη του εισοδήματος των αγροτών .
Η υπομονή των αγροτών έχει εξαντληθεί .Δε μένει τίποτε άλλο από μια ενωμένη και σθεναρή αντίσταση στην επίθεση του νεοφιλελευθερισμού, της ολιγαρχίας και του δικομματισμού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τα αγροτικά ζητήματα στο επίκεντρο της πολιτικής του δράσης ενισχύοντας το ενωτικό , αγωνιστικό κίνημα των αγροτών για να υπάρξει αύριο για τον αγροτικό κόσμο.



Αγροτικό τμήμα
ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: